Israëliërs en Palestijnen voor derde dag op rij slaags

JERUZALEM (ANP/RTR) - Voor de derde dag op rij hebben de Palestijnen en Israëliërs slag geleverd in de jongste golf van geweld tussen de twee volken. Het Israëlische leger viel doelwitten in de Palestijnse Gazastrook aan, Palestijnse bewegingen daar bestookten Israël opnieuw met raketten.

Ondertussen besloot Washington een topdiplomaat te sturen die gaat proberen de situatie te kalmeren tijdens de intensiefste vijandelijkheden in jaren. De Palestijnen zijn woedend dat Israël in het bezette Oost-Jeruzalem Palestijnse gezinnen wil verdrijven zodat er Joodse kolonisten kunnen wonen.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid van de Gazastrook zijn in de enclave minstens 65 mensen omgekomen sinds het geweld op maandag escaleerde. Onder de doden zijn een militaire commandant en andere leiders van de radicaalislamitische Hamas-beweging. Israël meldde tot nu toe zes slachtoffers, onder wie een soldaat.

Aanvallen op de Gazastrook

De Israëlische premier Netanyahu bezwoer niet te stoppen met de aanvallen op de Gazastrook: "Dit is nog maar het begin. We zullen ze raken op een manier die ze nooit voor mogelijk hadden gehouden." Hamas-leider Haniyeh zei op zijn beurt: "De confrontatie met de vijand heeft een open einde."

Moskou vindt dat er dringend een spoedvergadering moet komen van het zogenoemde Midden-Oostenkwartet van Verenigde Staten, Verenigde Naties, Europese Unie en Rusland.