Israëlisch leger doodt vijf Palestijnen, soldaat lichtgewond

RAMALLAH (ANP/AFP) - Israëlische troepen hebben dinsdag vier Palestijnse "relschoppers" doodgeschoten op de bezette Westelijke Jordaanoever. Daarnaast werd een Palestijn gedood die volgens het leger een Israëlische soldaat licht had verwond bij een aanval.

Op de Westelijke Jordaanoever zijn Joodse kolonisten in toenemende mate doelwit van soms dodelijk Palestijns geweld. De Israëlische strijdkrachten doen vrijwel dagelijks invallen, waarbij dit jaar volgens de Verenigde Naties 125 Palestijnse doden zijn gevallen, ook burgers.

De dood van twee Palestijnse broers in Kafr Ein werd door een minister van de Palestijnse Autoriteit omschreven als een "executie in koelen bloede". Het Israëlische leger zei dat ze stenen en molotovcocktails naar soldaten slingerden en heeft een onderzoek ingesteld.

Nieuwe regering

VN-gezant Tor Wennesland voor het Midden-Oosten waarschuwde maandag in de Veiligheidsraad dat de situatie op de Westelijke Jordaanoever "een kookpunt bereikt".

Ondertussen is beoogd premier Benjamin Netanyahu als winnaar van de recente verkiezingen bezig de meest rechtse regering in de geschiedenis van Israël te vormen. Vrijdag bereikte hij een akkoord met de extreemrechtse parlementariër Itamar Ben-Gvir, die daarmee de nieuwe post van minister van Nationale Veiligheid zou krijgen. Hij wordt dan verantwoordelijk voor de grenspolitie op de Westelijke Jordaanoever.