ITA: première De Toverberg geannuleerd door ‘onrust’ bij technici

De première van theatervoorstelling De Toverberg is geannuleerd vanwege "onrust in het technisch team", bevestigt een woordvoerder van het Internationaal Theater Amsterdam (ITA) na berichtgeving van de Volkskrant. Die onrust ontstond nadat een medewerker zich een dag voor de première in april ziek meldde.

Daarna wilde het technisch team "eerst in gesprek", legt de zegsman uit. "De volgende dag is er met de directie gesproken en is in gezamenlijk overleg de première geannuleerd." Het gaat om een productie van theatergezelschap FC Bergman en Internationaal Theater Amsterdam, met onder anderen Pierre Bokma, Maarten Heijmans en Frieda Pittoors.

De Volkskrant spreekt van een "staking" onder de technici. De krant heeft interne mails van ITA in bezit en stelt dat "bronnen bij het gezelschap" de informatie bevestigen. Volgens het theater is de keuze echter "in overleg" gemaakt. De dagen na het gesprek met de technici is "in overleg met de directie besloten welke voorstellingen wel door konden gaan (met vervanging van de technicus) en welke niet", stelt de woordvoerder.

Verscheidene (oud-)technici bij het theater zouden tegen de Volkskrant hebben gezegd dat de werkdruk "al geruime tijd" te hoog is, onder meer door de lange werkdagen. Afgelopen jaar zouden meerdere technici overspannen zijn geraakt.