Italiaanse motorcoureur Dovizioso (35) keert terug in MotoGP

RIMINI (ANP) - De Italiaanse motorcoureur Andrea Dovizioso keert terug in de MotoGP. De 35-jarige coureur, tussen 2008 en 2020 winnaar van vijftien grands prix in de koningsklasse, gaat rijden voor het satellietteam van Yamaha (Petronas SR). Dovizioso vervangt daar zijn landgenoot Franco Morbidelli, die per direct overstapt naar het Japanse fabrieksteam.

De Italiaan eindigde in 2017, 2018 en 2019 als tweede in het WK-klassement, vorig jaar werd hij vierde. Dovizioso besloot daarna om een sabbatical te nemen, wel met de ambitie om in 2022 terug te keren in de MotoGP. Die kans krijgt hij eerder dan verwacht bij Petronas Yamaha SR.

In de MotoGP is een soort stoelendans aan de gang, ingeleid door het vertrek van Maverick Viñales bij het fabrieksteam van Yamaha. De Spanjaard werd vorige maand ontslagen nadat hij in de Grote Prijs van Stiermarken bewust zou hebben geprobeerd zijn motor op te blazen. Viñales zou na dit seizoen overstappen naar Aprilia, maar rijdt daar nu al voor.

De Brit Cal Crutchlow nam in de laatste races de plek van Viñales over, maar Yamaha heeft nu besloten om Morbidelli op de motor te zetten. De Italiaan reed al in de MotoGP voor het satellietteam van Yamaha. Vanwege een knieblessure miste Morbidelli de laatste vijf GP's. De Italiaan is nu hersteld en maakt komend weekeinde in de Grote Prijs van San Marino zijn rentree in de MotoGP, maar dan als nieuwe teamgenoot van WK-leider Fabio Quartararo bij het Japanse fabrieksteam. Morbidelli kreeg een contact tot en met 2023 bij het fabrieksteam, Dovizioso tekende tot eind volgend seizoen.