Ivo Niehe: zorg altijd dat je meer dan één paard in de race hebt

Aan jonge studenten en journalisten heeft Ivo Niehe een dringend advies: probeer altijd meer dan één paard in de race te krijgen, dan heb je altijd kans dat er iets gaat lukken. Dat vertelt de 75-jarige programmamaker in gesprek met studenten van de School voor Journalistiek in Utrecht tijdens Het Bonusprogramma, de interviewrubriek van de opleiding.

"Het is een ontzettend onzekere tijd, maatschappelijk gezien. Probeer daarom altijd meer dan één paard in de race te krijgen", zegt Niehe, die naast zijn werk als programmamaker ook in het theater heeft gestaan. "Journalistiek is een fantastisch vak, maar het is doorgaans ook een reproductief vak. Je creëert in heel veel gevallen iets op basis van wat een ander al gecreëerd heeft", aldus de presentator, die vindt dat het ook "een heel onzeker vak" is geworden.

"Er komt een dag dat ze tegen iemand die alleen maar presenteert zeggen: 'Hartstikke goed gedaan, maar je bent nu 55 en het is wel oké'. Als maker heb je dan toch nog altijd de andere kant van het vak", meent Niehe. "Daarom vond ik het theater ook zo leuk. Je hebt dan het gevoel dat het allemaal wat minder belangrijk wordt. En dat is wel een van de essentiële dingen in een storm waar je toch vaak inzit als bekend iemand, om mee overeind te blijven."

"Ik heb nu nog acht dingen die ik - voordat ik de kist inga - absoluut gemaakt wil hebben", besluit de interviewer. "Of dat lukt weet ik niet, maar als je twee dingen hebt lopen, heb je altijd kans dat er eentje nog doorgaat."