Jack White haalt uit naar Trump na terugdraaien abortusrecht

Jack White heeft fel uitgehaald naar oud-president Donald Trump en zijn rol in het terugdraaien van het recht op abortus in de Verenigde Staten. In een verklaring op Instagram noemt de oud-voorman van The White Stripes Trump "een clown" die drie opperrechters heeft benoemd die "het land teruggebracht hebben naar de jaren zeventig, zodat we opnieuw kunnen beginnen met vechten voor vrouwenrechten".

White vindt dat het aan het Amerikaanse politieke tweepartijensysteem ligt dat Trump tijdens zijn presidentschap zijn gang kon gaan. Hij noemt de oud-president een "politicus zonder enige bestuurlijke ervaring die alleen om zijn eigen ego geeft". Hij verwijt Trump het christendom en patriotisme te gebruiken om angst te zaaien en racisme aan te wakkeren. "Dit alles kan omdat de andere partij geen meerderheid heeft om te voorkomen dat de president niet langzaam alle vooruitgang vernietigt die we in dit land hebben geboekt."

Maar niet alleen de Republikeinen die Trump maar blijven steunen, krijgen ervan langs. White richt zijn pijlen ook op de Democraten. "Jullie zwakte om de illegale activiteiten van Trump onbestraft te laten tijdens zijn hele ambtstermijn heeft hiertoe geleid." De musicus pleit dan ook voor een derde politieke stroming in de Verenigde Staten om het politieke vacuüm open te breken.

White eindigt zijn verklaring met een sneer naar Trump. "Je hebt de situatie in het land vijftig jaar teruggedraaid. Ik hoop dat je vader lacht en naar je zwaait vanuit de hemel, terwijl zijn andere hand alle abortussen vasthoudt die je stiekem achter gesloten deuren hebt betaald."