Jacob Derwig kreeg nooit meer reacties dan na De Slimste Mens

Jacob Derwig heeft in zijn carrière nog nooit zoveel reacties ontvangen als na het winnen van De Slimste Mens. Dat vertelde de acteur vrijdag in een lang gesprek op NPO Radio 1.

"Dat programma heeft meer los gemaakt dan wat ik ooit heb gemaakt", vertelde hij aan presentator Pieter van der Wielen. "Mensen op straat of vrienden van mijn kinderen feliciteren mij. Veel meer mensen zien zo'n programma en leven heel erg mee." De winnaar van de finale denkt niet dat hij meer weet dan columnist Frank Heinen, zijn concurrent in het bloedstollende eindspel: "Maar op de goede momenten wist ik dat ene woord op puzzeltje wel."

Derwig sprak in zijn dankwoord heel bewust het Nederlandse publiek aan en vroeg om in 2022 vooral kaarten te kopen voor theatervoorstellingen. "We hebben die steun nu zó hard nodig", aldus de meervoudig bekroond acteur. "Het hele systeem is in de war. Oudere mensen durven nog niet zo goed, jongere mensen weten niet goed dat de theaters weer open zijn en dat er kaarten gekocht kunnen worden."

De KLEM-acteur moest vooral het eerste coronajaar enorm schakelen. "Twee grote filmprojecten gingen niet door, er werd een tournee afgezegd. Gelukkig heeft de film- en televisiesector heel snel geschakeld en een protocol ontwikkeld zodat er door gedraaid kon worden. En daarna kwamen BUZA en De verschrikkelijke jaren tachtig op mijn pad." Die tweede serie, waarin Derwig de leider van een alternatieve woongroep speelt, is vanaf volgende week op NPO te zien.