Jacob Derwig weer in KLEM: met schorpioen in nek ben ik er weer

Jacob Derwig had er niet veel moeite mee om na drie jaar weer in de huid van de crimineel Marius te kruipen voor KLEM: de film. Alleen aan zijn Amsterdamse dialect moest hij even werken, zegt de acteur tegen het ANP. "Maar", zegt hij, met het "jackie" weer aan en de karakteristieke schorpioenentatoeage in de nek "ben ik er weer".

In de film, die vanaf donderdag in de bioscoop te zien is, wonen Marius, Kitty (Georgina Verbaan) en hun dochter Christine (Zoë Cusell) in Italië. Het stel bezit een wijngaard in Toscane. De voormalige belastingambtenaar Hugo (Barry Atsma) komt langs met zijn vriendin Sophie (Ellen Parren) en zijn dochter Suzan (Yenthe Bos). Maar Hugo, Sophie en Suzan zijn nog niet aangekomen of de situatie escaleert volledig.

Derwig hoefde er niet lang over na te denken of hij mee wilde doen aan de film, gebaseerd op de gelijknamige BNNVARA-serie die in 2020 afliep. "Als ze me bellen om Marius te spelen, dan doe ik dat. Ik heb er zo'n plezier in om die rol te doen." Hij is grappig, zegt de acteur, en "natuurlijk een boef, maar met een hart". Kenmerkend voor Marius is ook zijn taalgebruik, met uitspraken als 'nakkentikkers' en 'ouwe paardenlul'. "Dat is Frank Ketelaar op en top", zegt de acteur, die doelt op de regisseur en schrijver. "Hij komt zelf uit Amsterdam en hij zegt altijd: Marius is waar ik vandaan kom, Hugo is de man die ik ben geworden. Dus voor het taalgebruik van Marius hoeft Frank niet diep te graven."

Toetje

Het was ook fijn om weer met "de KLEM-familie" samen te zijn, zegt Derwig. "Het is ook een soort vakantie natuurlijk, met dezelfde crew helemaal naar Toscane. In die zin was het voor ons echt een toetje om dit echt te doen." De opnames vonden plaats tijdens de coronapandemie, wat wel een paar uitdagingen met zich meebracht. "Bij aankomst moest iedereen testen. Er waren meteen vier hele belangrijke crewleden die positief testten. Dus ze moesten andere crewleden invliegen vanuit Nederland, dat was echt stress", lacht de acteur. De crewleden met corona moesten een week op hun hotelkamer blijven. "Daar zwaaiden we elke ochtend even naar door het raam."

Het grootste verschil met de serie is volgens Derwig de andere setting. "Dat tilt het wel op, dat je niet weer in Amsterdam Zuid rondloopt. Dit heeft echt een andere 'feel'." In de film spelen ook Italiaanse acteurs mee, wat Derwig een leuke ervaring vond. In Nederland kent iedereen elkaar zo'n beetje in dit wereldje. Nu kom je weer met hele andere acteurs in aanraking."

Of er nog een tweede film komt, betwijfelt de acteur. "Zoals ik al zei, ik speel Marius supergraag. Maar ik denk toch dat dit echt het einde is. Op een gegeven moment is de schrijver ook uitgedacht en heeft hij ze alles laten meemaken."