Jan Versteegh overwint schroom in naaktscène

AMSTERDAM - Jan Versteegh had er tijdens de filmopnames van Gek van Oranje weinig moeite mee om uit de kleren te gaan. Voor zijn speelfilmdebuut was Jan tijdens de eerste scène poedelnaakt.

“Ik ben niet iemand die moeite heeft met naakt zijn, helemaal niet. Ik schaam ook niet voor hoe ik eruit zie. Maar op de set vond ik het de eerste minuten wel onwennig, met zoveel mensen achter de camera. Aanvankelijk liep ik in badjas rond op de set. Ik heb de badjas afgedaan. Daardoor werd het meer een probleem voor de mensen om me heen en kon ik me focussen op de scène. Toen ging het wel.”

De speelfilm van regisseur Pim van Hoeve, die vanaf donderdag in de bioscopen draait, gaat over de Oranjekoorts die in 2010 heerste tijdens het WK in Zuid-Afrika. Versteegh speelt de rol van stervoetballer Roy. De prof worstelt met het feit dat hij op de reservebank nauwelijks aan spelen toekomt. Jan: “Alle personages in de film zijn mensen die ergens mee worstelen en er een beetje buiten vallen. Dat betekent niet dat het allemaal niet goed komt in je leven. Ik denk dat de film heel herkenbaar is voor velen, want het gaat over relaties, familiebanden, carrière en gezondheid.”

Daarom is Gek van Oranje geen voetbalfilm, redeneert Versteegh. Dat Nederland dit jaar niet is gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap is volgens de debuterende acteur dan ook onbelangrijk voor de bioscooprelease. “Voetbal is alleen de basis van allerlei verhalen die verteld worden. Deze film vertelt ook niet over het komende WK, maar blikt terug op het WK van 2010. Misschien is het juist wel een voordeel. Als mensen zich een beetje oranje willen voelen, dan moeten ze hier naartoe.”

Jan vond zijn acteerdebuut aanvankelijk doodeng. “Mensen kunnen denken ‘oh daar heb je een presentator die zo nodig moet acteren’. Tijdens het maken van televisieprogramma’s ben ik altijd mezelf en bepaal ik welke kant het gesprek op gaat. In de film ben ik niet mezelf, bepaal ik niet wat ik zeg en welke kant het opgaat. Dat maakt acteren in het begin allemaal heel onwennig.”

Jan is uitstapjes naast het presenteren wel gewend. Zo won hij twee jaar geleden met zijn zangtalent het eerste seizoen van It Takes 2, waarna hij een cd uitbracht. Sinds maandag is hij ook trouwambtenaar in de gemeente Zaanstad. Volgt na dit acteerdebuut ook een acteercarrière? “Ik vond het leuk om te doen. Zeg nooit nooit.”

0 Reacties Doe mee met de discussie →