Japan gaat mondjesmaat weer toeristen toelaten

TOKIO (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Japan gaat bij wijze van experiment kleine groepen toeristen via georganiseerde reizen weer toestaan in het land, nadat reizigers vanwege de coronapandemie eerder geweerd werden. In eerste instantie zullen toeristen uit de Verenigde Staten, Australië, Thailand en Singapore naar Japan mogen afreizen. Reizigers moeten wel een ziektekostenverzekering hebben en drie vaccinaties tegen het virus hebben gehad, aldus het Japanse bureau voor Toerisme.

Het toerisme was tot de uitbraak van de coronapandemie een belangrijke pijler voor de economie van Japan. Na de uitbraak van het virus stelde Japan strenge grenscontroles in. De regels zijn al iets versoepeld om studenten en zakenreizigers toe te laten. Individuele toeristen worden nog altijd geweerd, ondanks oproepen vanuit de toerismebranche om reizigers weer toe te laten. In het laatste jaar voor de crisis bezochten bijna 32 miljoen buitenlanders Japan.

De reisgezelschappen die naar Japan mogen komen, zullen vooraf een reisplan moeten overleggen. Daarnaast zullen de groepen begeleid moeten worden door personeel van een reisbureau.

Tokio wil toerisme later dit jaar weer gewoon toestaan en de plannen nu dienen als testcase. Volgens lokale media worden er voorbereidingen getroffen om in juni meer reizigers te ontvangen. De dagelijkse aankomstlimiet zou daarbij verdubbeld moeten worden tot 20.000. Mogelijk dat reizigers bij aankomst ook vrijgesteld worden van coronatests op voorwaarde dat ze een test afleggen bij vertrek.