Japanse commerciële lander komt in baan rond maan

TOKIO (ANP) - Een onbemande commerciële lander uit Japan is met succes in een baan rond de maan gebracht. Dat is een belangrijke stap op weg naar de eerste landing van een bedrijf op de maan. Eind april zou dat moeten gebeuren, meldt bouwer ispace.

De lander van het Japanse bedrijf werd in december gelanceerd. Om brandstof te besparen ging het ruimtevaartuig via een grote omweg naar de maan. De zwaartekracht van de aarde en de zon duwden het vaartuig naar zijn bestemming. Het kwam tot op 1,5 miljoen kilometer afstand van de aarde, vier keer zo ver weg als de maan. Door de lange route duurde de vlucht maanden, en niet hooguit een paar dagen.

Op den duur wil ispace grondstoffen en water op de maan delven. Dat kan helpen bij het bouwen van een bemande basis op de maan. De missie Hakuto-R is bedoeld om het ontwerp en de technologie te testen. Voor het ontginnen van de maan werken de Japanners samen met de ruimtevaartorganisaties van de Verenigde Staten en Europa.

Rashid

Met de lander gaat ook de verkenner Rashid mee, ontwikkeld door de Verenigde Arabische Emiraten. Dat onbemande karretje moet ongeveer twee weken lang rondrijden op de maan om met camera's en sensoren wetenschappelijk onderzoek te doen. Rashid weegt ongeveer 10 kilo, is ruim 50 centimeter lang en breed, en ongeveer 70 centimeter hoog. In 2020 ging een satelliet uit de Emiraten naar Mars.

Tot nu toe zijn alleen de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie/Rusland en China erin geslaagd op de maan te landen. Pogingen van Israël en India mislukten.

Twee andere bedrijven werken ook aan een missie naar de maan. De lander Peregrine van het Amerikaanse bedrijf Astrobotic Technology vertrekt op zijn vroegst in mei, de Nova-C van het Amerikaanse Intuitive Machines moet vooralsnog in juni worden gelanceerd.