Japanse journalist krijgt 7 jaar cel in Myanmar

RANGOON (ANP/DPA) - Een Japanse documentairemaker en journalist, Toru Kubota, is door een militair tribunaal in Myanmar tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens opruiing en het schenden van de wet op het gebied van telecommunicatie. De 26-jarige Kubota arriveerde 1 juli in het land en filmde er onder meer protesten tegen de militaire junta in de grootste stad, Rangoon. Hij werd 30 juli opgepakt.

Japanse media melden dat de ambassade in Myanmar probeert hem vrij te krijgen, maar ziet er nog geen kans op. Kubota werd tot zeven jaar veroordeeld wegens de telecommunicatie-overtreding en drie jaar wegens opruiing, maar hoeft de straffen niet achter elkaar uit te zitten.

De militaire junta greep 1 februari 2021 de macht na democratische verkiezingen waar de militairen de uitslag niet van wilden erkennen. Het land van bijna 56 miljoen inwoners was eerder bekend onder de naam Birma. Het werd in 1948 onafhankelijk, maar wordt al sinds een militaire staatsgreep in 1962 door hoge militairen autoritair geregeerd of gedomineerd. Het land was relatief democratisch in de jaren 2011-2021, mede dankzij acties van de politieke leider Aung Sang Suu Kyi die de Nobelprijs voor de Vrede (1991) won voor haar inzet voor mensenrechten en om het land te democratiseren. Zij won de verkiezingen in 2020 weer maar werd bij de coup in februari 2021 gearresteerd en is niet meer vrijgelaten.