Japanse premier op verrassingsbezoek in Kyiv

TOKIO/KYIV (ANP/AFP) - De Japanse premier Fumio Kishida is onderweg naar Oekraïne, waar hij dinsdag president Volodymyr Zelensky zal ontmoeten. Het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dit na berichtgeving van Japanse media over het verrassingsbezoek. Bij omroep NHK was al te zien hoe de premier in Polen aan boord van een trein richting Oekraïne stapte.

Kishida zal volgens het ministerie persoonlijk aan Zelensky laten weten dat hij "respect heeft voor de moed en het doorzettingsvermogen van het Oekraïense volk dat is opgestaan om het vaderland te verdedigen". Ook belooft Japan blijvende solidariteit en niet-aflatende steun aan Oekraïne, net als de G7, de club van de zeven belangrijkste geïndustrialiseerde westerse landen waar Japan momenteel voorzitter van is.

Oekraïne zou Kishida begin dit jaar al hebben gevraagd Oekraïne te bezoeken, maar de Japanse regeringsleider liet toen nog weten er over na te moeten denken. De Japanse premier was de enige leider van een G7-land die nog niet in levenden lijve op bezoek in Oekraïne was geweest sinds de Russische invasie ruim een jaar geleden, melden Japanse media.