Japanse regering treft voorbereidingen voor staatsbegrafenis Abe

TOKIO (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Japanse regering treft voorbereidingen voor een staatsbegrafenis voor de vorige week vermoorde oud-premier Shinzo Abe (67), bevestigt premier Fumio Kishida. Het afscheid vindt in de herfst plaats. De politicus is eerder deze week al gecremeerd.

Abe werd doodgeschoten toen hij campagne voerde voor een partijgenoot. Zijn naasten namen dinsdag in een tempel afscheid van hem, voorafgaand aan de crematie. Hoewel de uitvaart in besloten kring plaatsvond, stonden duizenden mensen bij de tempel en langs de route die de rouwstoet aflegde om Abe de laatste eer te bewijzen.

Volgens de premier is een staatsbegrafenis een goede manier om te rouwen en een man te eren die heeft geholpen het land vorm te geven. Daarnaast laat het afscheid zien dat Japan vastberaden is om niet te buigen voor geweld en dat de democratie standhoudt, aldus Kishida. De laatste premier die in Japan een staatsbegrafenis kreeg, was de in 1967 overleden Shigeru Yoshida. Hij speelde een belangrijke rol bij de wederopbouw van Japan na de Tweede Wereldoorlog.

In de afgelopen dagen is meer duidelijk geworden over het motief van de man die is opgepakt voor de moord. De 41-jarige verdachte koesterde een wrok tegen Abe vanwege diens vermeende banden met een religieuze organisatie. Het gaat naar verluidt om de Japanse Verenigingskerk, beter bekend als de Moonsekte. De moeder van de verdachte zou financieel in de problemen zijn gekomen door haar donaties aan de organisatie.