Japanse regering twijfelt niet over doorgaan Spelen

TOKIO (ANP) - De Japanse premier Yoshihide Suga is niet van plan af te zien van de Olympische Spelen in zijn land, nu de druk vanuit de bevolking toeneemt om dat wel te doen. "We gaan er alles aan doen om in deze tijd van de coronapandemie het leven en de gezondheid van de mensen te beschermen én een veilig sportevenement te organiseren", zei hij maandag in het parlement.

De oppositie had Suga gevraagd de Olympische Spelen van Tokio opnieuw uit te stellen, dan wel in zijn geheel af te gelasten. Bovendien wees een enquête uit dat zestig procent van de bevolking dit ook wil. Een online petitie die oproept af te zien van het sportevenement in Tokio is in het land inmiddels door ruim 300.000 mensen ondertekend.

Het Internationaal Olympische Comité heeft al meerdere keren laten weten dat de Olympische Spelen doorgaan. Het plaatselijke organisatiecomité in Tokio heeft al wel veel voorzorgsmaatregelen getroffen om het evenement met zo weinig mogelijk risico's te laten plaatsvinden. De Spelen werden in 2020 vanwege de pandemie al met een jaar uitgesteld.