Jelka en Bracha: ‘crime comedy’ kan gat in de markt zijn

Jelka van Houten en Bracha van Doesburgh vonden het heel spannend om mee te werken aan Adem in, Adem uit. Deze nieuwe humoristische crimeserie op Net 5, die vanaf dinsdag wekelijks te zien is, is een van de eerste ‘crime comedy’s’ van Nederland. "Het wordt nog weinig gedaan in Nederland, maar dit genre is hopelijk een gat in de markt", zegt Van Doesburgh tegen het ANP.

"Deze serie laat echt zien dat er steeds meer lef is in het ontwikkelen van nieuwe formats", zegt Van Houten. Ze verklaart het lef onder meer door de opkomst van streamingsdiensten als Netflix. "Daar wordt zoveel gemaakt, het een beter dan het ander, maar het geeft een hoop inspiratie."

Adem in, Adem uit gaat over de vriendschap tussen de succesvolle lifecoach Kim (Van Doesburgh) en de nieuwe buurvrouw Jolanda (Van Houten), die haar eigen slagerij runt. Kim en echtgenoot Sven (Waldemar Torenstra) verruilen de stad voor het idyllische platteland en er ontstaat een vriendschap tussen de twee buurvrouwen. Maar Kim weet niet dat Jolanda sinds haar jeugd moeite heeft met onbehoorlijke mannen en dat op geheel eigen wijze oplost.

Bot en oncharmant

Van Doesburgh had meteen een paar aanknopingspunten voor haar personage als lifecoach. "Je ziet ze overal om je heen. Er zijn tegenwoordig zoveel coaches", vertelt de actrice. Al wilde ze er wel voor waken dat de reeks geen satire zou worden over coaches. "Het is niet de bedoeling om de industrie op de hak te nemen. Ik wilde juist laten zien dat Kim heel goed is in anderen helpen, maar het advies op zichzelf niet altijd even goed kan toepassen.

Voor Van Houten, die in november moeder werd van haar eerste kindje, was de rol van Jolanda wel wat pittiger dan ze had verwacht. "Het was fysiek best zwaar om dit te doen na mijn bevalling. Je kan moeilijk een slager spelen als het je niet lukt grote stukken vlees te verslepen." Al lukte het wel vrij makkelijk om in de huid van de eigenaardige buurvrouw te kruipen. "Een beetje bot en oncharmant kan ik wel vrij makkelijk hebben."