Jet Berkhout hoopte op onbekendere films in Filmmuziek Top 50

Jet Berkhout had eigenlijk gehoopt op "wat kleinere en onbekendere" soundtracks in de Filmmuziek Top 50, vertelt de NPO Radio 4-presentatrice aan het ANP. De lijst wordt dit jaar aangevoerd door "grotere films" als Once Upon a Time in the West, Schindler's List en Star Wars. Maar, erkent ze, "de films zijn iconisch", evenals de filmmuziek zelf "die de films heeft gemaakt".

"Het is natuurlijk gewoon een lijst van de luisteraars, zij hebben altijd gelijk", lacht de presentatrice. De NPO Radio 4-presentatoren hebben de afgelopen weken stemadvies gegeven in diverse programma's van de zender, en "daar zaten veel bijzondere stukken tussen". Zelf heeft ze "een pleidooi gehouden" voor de filmmuziek van de film Fanfare, van de componist Jan Mul. "Dat lijkt me leuk, want die ben ik nog nooit in de lijst tegengekomen."

De presentatoren zijn "ver gekomen", grapt Berkhout, want de films van de ploeg zijn veelal redelijk hoog geëindigd. Ook Fanfare valt maar net buiten de Top 50. "Maar de massa stemt dan toch op Jaws en The Lord of the Rings, en dat snap ik ook. Ze hebben terecht gewonnen, het is hartstikke goede muziek."

Ander doel

Anders dan voorgaande jaren ontbreekt klassieke muziek, van componisten als Mozart en Beethoven, in de lijst. "Dat was altijd best een discussie, of het valt onder filmmuziek." Zelf vindt Berkhout het een "goede beslissing" om deze muziek niet mee te nemen, ook al komt deze muziek soms in films voor. "De muziek is met een ander doel gemaakt." Componisten moeten zich voor films voegen naar de regisseur, waar klassieke muziek meer op zichzelf staat. "Als je dan muziek schrijft die toch op zichzelf kan staan, dan vind ik dat ontzettend knap."

Toch worden klassiekers deze vrijdag niet helemaal vergeten op het station. Vanaf 09.00 uur wordt aandacht besteed aan klassieke muziek, van 12.00 uur tot 18.00 uur wordt de Filmmuziek Top 50 gedraaid. Dat geeft wel "een andere flow" dan andere jaren, denkt de radio-dj. "Filmmuziek neemt je mee in de emotie en de sfeer van de film. Het kan dan soms rustig zijn om het af te wisselen met klassieke muziek. Nu gaan we zes uur all the way."

Maar Berkhout heeft er zin in. "Ik vind het vooral leuk hoe het leeft onder de luisteraars. Ik krijg zoveel reacties van mensen die vertellen wat films voor ze hebben betekend." De bevlogenheid van de luisteraars heeft haar "weer geraakt", vertelt ze. "Wat mooi is, is heel persoonlijk. Het blijft leuk dat mensen elkaar van schoonheid proberen te overtuigen."