Joaquin Phoenix komt op voor beren uit zijn Brother Bear-film

Joaquin Phoenix heeft een brief geschreven om aandacht te vragen voor de beren die gebruikt zijn voor de film Brother Bear, een Disneyfilm uit 2003 waarin hij zelf de hoofdrol had. De acteur verzoekt het park waar de beren nu verblijven, per direct de dieren een beter verblijf te geven, meldt The Hollywood Reporter.

De beren verblijven nu in Florida Park, een bedrijf dat de dieren beschikbaar stelt voor werk bij festivals, film- en televisieprojecten. Dat is volgens de acteur onacceptabel. "De beren verdienen een beter leven", schrijft hij in de brief.

Volgens de website van het dierenpark werden de beren gebruikt als inspiratie voor Bruno en Bambi, de geanimeerde beren in Brother Bear. Oscarwinnaar Phoenix wil dat de beren "met pensioen" kunnen gaan en verhuisd worden naar een diervriendelijker en beter verblijf.

Zaal vol vreemden

"De beren worden beroofd van alles wat belangrijk en natuurlijk voor hen is", schrijft hij in de brief, die gericht is aan de eigenaar van het bedrijf. "Jij zou moeten weten dat beren nieuwsgierige en complexe wezens zijn." Volgens Phoenix is het schandalig dat de beren van het ene project naar het andere project worden getransporteerd. "Ze worden in kooien gestopt of ze staan met ringen te zwaaien of dragen manden voor een zaal vol vreemden."

Phoenix, die onder meer bekend werd van films als Walk the Line en Joker, zet zich geregeld in voor dierenrechten. Zo is de acteur veganist en spreekt hij zich uit tegen de menu's vol vleesgerechten bij awardshows in Hollywood.