John de Mol: ik heb niet het gevoel dat ik ben overgenomen

John de Mol vindt niet dat RTL Nederland zijn bedrijf Talpa Network overneemt met de voorgenomen fusie tussen beide mediabedrijven. "De verhouding is 70-30 dus je zou dat er een beetje uit af kunnen leiden maar we hebben daar goede afspraken over gemaakt. Ik heb niet het gevoel dat ik ben overgenomen", reageert hij tegenover RTL Nieuws.

De hele productie- en conceptontwikkelingstak van Talpa blijft daarnaast als apart bedrijf bestaan, benadrukt De Mol. "Dat blijf ik ook zelf doen. Dus wat dat betreft zie ik de toekomst fluitend tegemoet."

RTL Nederland en Talpa Network kondigden dinsdag aan dat ze willen fuseren, waardoor tal van radio- en televisiezenders voortaan onder één dak vallen. Talpa krijgt na de samenvoeging met RTL Nederland een belang van 30 procent in dat bedrijf. RTL Group houdt een belang van 70 procent in zijn Nederlandse divisie. De partijen verwachten dat de deal in de eerste helft van volgend jaar afgerond kan zijn.

Samen met RTL wil De Mol straks een groot Nederlands mediabedrijf neerzetten dat "een poging gaat doen om het grote geweld uit het buitenland te weerstaan". "En ik denk dat als je Talpa en RTL aan elkaar knoopt dat er een dermate krachtig mediabedrijf is dat de strijd met de Googles en de Netflixen ook aankan."

Streamingdienst Videoland krijgt daarin een belangrijke rol. "Dat is het enige en belangrijkste platform buiten de reguliere tv- en radiozenders die er straks bijkomen", aldus De Mol.