Johnson: versoepelingen aanzienlijke stap naar het normale leven

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Boris Johnson noemt de komende versoepelingen van de coronamaatregelen een "zeer aanzienlijke stap" op de weg naar een normaal leven. De regeringsleider bevestigde maandag dat de Engelsen het vanaf 17 mei weer wat makkelijker krijgen in de strijd tegen het coronavirus.

Familieleden en beste vrienden mogen elkaar dan weer knuffelen, maar wel voorzichtig en met "gezond verstand", aldus Johnson. In huis mag je met zes personen of twee huishoudens samen zijn, buiten met maximaal dertig. Daarnaast kunnen restaurants, cafés en pubs hun klanten weer binnen bedienen. Ook bioscopen, musea en theaters heropenen de deuren en concerten kunnen weer, met een beperkt aantal toeschouwers.

De versoepelingen van 17 mei zijn de derde fase in het vierstappenplan dat Johnson eerder dit jaar presenteerde. De premier hield maandag vast aan de verwachting dat op 21 juni een einde kan komen aan de meeste coronabeperkingen, zoals de algemene regel om 1 meter afstand te houden. Maar hij benadrukte dat het belangrijk is voorzichtig verder te gaan.