Johnson weigert vertrek ondanks toenemende kritiek partijgenoten

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Boris Johnson denkt nog niet aan een vertrek. De kritiek op zijn optreden neemt toe en een groot aantal ministers en bewindslieden hebben het vertrouwen in hem opgezegd. Tijdens het wekelijkse vragenuurtje woensdag werd de premier bestookt met kritische vragen, maar volgens Johnson is het zijn "baan om door te gaan".

De opgestapte gezondheidsminister Sajid Javid gaf een verklaring in het Lagerhuis waarin hij het fundamentele integriteitsprobleem van de regering beschrijft. Volgens Javid zit dat probleem aan de top. Hij wil niet meer het voordeel van de twijfel blijven geven aan Johnson en trad daarom af. Hij gaf ook een boodschap mee aan de ministers die nog blijven zitten: "Niets doen is ook een actieve beslissing". Johnson zei een vertrek pas te overwegen als hij het gevoel had dat de regering niet door kon met hem, maar dat is niet aan de orde.

Tijdens het vragenuurtje werd de premier bestookt met vragen van de oppositie en van zijn eigen partijgenoten over de laatste rel rond de aanstelling van Chris Pincher, die vorige week moest opstappen nadat hij twee mannen had betast. Johnson ontkende dat hij op de hoogte was van een eerdere klacht tegen Pincher, maar dinsdag kwam naar buiten dat hij er wel degelijk van wist. Volgens een woordvoerder had hij zich dat niet "meteen herinnerd".

Javid stapte dinsdag op, samen met zijn collega Rishi Sunak (Financiën). Woensdag kwamen daar nog vijf andere ministers bij en een aanzienlijk aantal regeringsfunctionarissen. Daarnaast hebben verschillende conservatieve parlementariërs een brief naar het partijbestuur gestuurd om hun vertrouwen in Johnson op te zeggen. Ze hopen dat de partij de regels verandert om een nieuwe vertrouwensstemming mogelijk te maken. Slechts een maand geleden overleefde Johnson de stemming binnen zijn eigen partij met 59 procent van de stemmen.