Jonas Smulders grijpt kansen in Berlijn

BERLIJN - Het is hard werken voor een Shooting Star op het filmfestival van Berlijn. De Nederlander Jonas Smulders, bekend van Het Diner en de serie Hollands Hoop, was de afgelopen week een van de tien Europese talenten die in Berlijn in de spotlights stond. “Je hebt geen moment rust”, lacht hij. “Het is ontzettend intensief, maar ook heel inspirerend. Van 9 uur ‘s ochtends tot laat in de avond praat je met mensen, ontmoet je producers en casting directors, schud je handen op borrels.”

Sommige gesprekken zullen nergens op uitlopen; andere bieden wellicht kansen voor projecten in de toekomst. “Maar netto lijken de meesten écht in je geïnteresseerd. Vaak hebben ze zich echt in je werk verdiept en je meeste films gezien. Door de selectie krijg je een serieus stempel als ‘groot Europees talent’ en mensen behandelen je hier ook als zodanig. Dat geeft een enorme stoot aan positieve energie.”

Een internationale carrière is niet iets dat Smulders per se ambieert. “Maar het zou zonde zijn als je kansen niet ziet of laat schieten”, legt hij uit. “Ik sta wel open voor wat er hier op mij afkomt.” Collega-acteurs als Marwan Kenzari en Sylvia Hoeks waren ook ooit Shooting Star in Berlijn; nu maken ze films in Hollywood. “Je weet dat het mogelijk zou kunnen zijn. Maar dat vraagt wel een enorme investering de komende jaren: in taal, in contacten. Ik moet voor mijzelf nog uitzoeken hoever ik daarin wil gaan en in wat voor vorm ik het wil gieten.”

Opleiding

Bovendien is de acteur net begonnen aan de regieopleiding van de Filmacademie. “Ik ben er nog niet goed achter wat ik liever doe, acteren of regisseren”, legt hij uit. “Dat hoop ik hier te ontdekken. Maar ik vind het voorlopig vooral leuk om nieuwe dingen te leren. Ik voel me als acteur vrij zeker; als regisseur kan ik eigenlijk nog niets. Ik ben niet iemand die jaren vooruit plant, ik zie wel waar ik uiteindelijk strand.”

Voorlopig geniet Smulders vooral van de luxe die het festival hem voorschotelt. Zijn goede vrienden Ko Zandvliet en Martijn Lakemeier zijn mee; het drietal bezocht Berlijn de afgelopen jaren al vaker. Echt voorbereid heeft de acteur zich niet. “Je kan wel allerlei oneliners in je hoofd stampen om goed voor de dag te komen, maar je kan veel beter jezelf zijn en zien hoe een gesprek loopt”, legt Smulders uit. “Ik wil mezelf niet gaan staan verkopen.”

Starstruck

Echt starstruck is de Nederlandse ster nog niet geweest van grote namen die hij op feestjes of borrels tegen het lijf loopt. “Ik stond gister in dezelfde ruimte als Willem Dafoe”, lacht hij. “Maar dan voel ik geen behoefte om opeens op zo iemand af te stappen omdat het Willem Dafoe is. Je bent uiteindelijk toch gewoon collega’s.”

0 Reacties Doe mee met de discussie →