Joost van Bellen: Oranje schrijft geschiedenis met regenboogband

Dj Joost van Bellen roept het Nederlands elftal op bij de wedstrijd in Boedapest collectief een regenboogband te dragen. De dj en party-organisator, die aan de basis van de housemuziek in Nederland stond, deed de oproep in het Radio 1-programma Blok & Toine.

"Het zou een historisch moment zijn voor mensen zoals ik en heel veel anderen", stelde Van Bellen, die gay is. "Zo’n statement kan echt de boeken in gaan. Oranje kan hiermee zeggen dat zij er ook voor ons zijn, dat wij er ook bij horen. En het zou regenboogmensen in Hongarije een hart onder de riem kunnen steken en die enge Orban een klap om de oren kunnen geven."

In Hongarije werd vorige week, net als in Rusland, een wet aangenomen die ‘propaganda voor homoseksualiteit’ verbiedt. De aanvoerder van het Duitse elftal maakte een statement door tijdens een EK-wedstrijd met een regenboogband op het veld te verschijnen. De roep om navolging door het Nederlands elftal groeit.

Politiek statement

"Die wet in Hongarije gaat zo terug in de tijd, net als die vrije zones in Polen waar LHBTI-mensen verboden zijn", aldus Van Bellen. "Ik zag die Duitse aanvoerder en dacht: waarom doet het Nederlands elftal niet zoiets? Natuurlijk ligt een politiek statement in de sport moeilijk. Maar het zou zo goed zijn: er is nog steeds geen een speler uit de kast gekomen bij de mannen."

Van Bellen zelf heeft het "als kind goed gehad" toen hij ontdekte dat hij gay is. "Maar het geeft zo’n knauw als mensen je het gevoel geven dat het verkeerd is om anders te zijn. Het laat wonden na, soms heel lang. Het aantal zelfmoorden en de depressie onder regenboogmensen is substantieel hoger dan onder niet-gays."