Joram Lürsen vindt het naar om eigen werk terug te zien

Joram Lürsen kijkt liever niet meer naar de films en series die hij zelf heeft gemaakt. Als het af is neemt hij er afstand van, zei de regisseur zondag in het NPO 1-programma De Perstribune.

"Als ik iets maak zie ik het heel vaak. Dan ben ik er heel kritisch op", aldus Joram. "Dan kijk ik eigenlijk nog steeds naar wat er verbeterd of veranderd moet worden. Op het moment dat het klaar is, dat is heel gek, neem ik er afstand van. Eigenlijk zie ik het liever ook niet meer. Ik vind het best wel naar om terug te zien."

De filmmaker doet dat niet omdat hij er zenuwachtig of onzeker over is maar vooral omdat hij "er niets meer aan kan doen". "Dan heb ik het proces van maken gehad, en natuurlijk kan ik wel trots zijn op heel veel dingen, maar ik blijf heel erg 'de maker van' bij mijn eigen werk."

Jorams nieuwste werk, de dramaserie Vliegende Hollanders, is zondagavond voor het eerst op televisie. De serie speelt zich af tijdens de begindagen van de commerciële luchtvaart, waarin twee pioniers met en tegen elkaar strijden: Anthony Fokker en KLM-oprichter Albert Plesman.