Jos B. probeert uitzending documentaire op tv tegen te houden

AMSTERDAM (ANP) - Jos B., de 58-jarige man die veroordeeld is voor het misbruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen, probeert de uitzending van een documentaire over de zaak op televisie tegen te houden. Advocaat Adi van Koningsveld bevestigt zaterdag berichtgeving hierover door RTL Boulevard.

Namens haar cliënt heeft Van Koningsveld een kort geding aangespannen tegen documentairemaker No Pictures Please, een bedrijf dat is opgericht door presentator Ewout Genemans en RTL. Genemans liep drie jaar lang mee met het rechercheteam. Hij liet weten dat de tweedelige documentaire op zondag en maandag op televisie te zien is.

Namens Jos B. zegt Van Koningsveld dat er nog geen onherroepelijk vonnis is in de zaak tegen B. Zij spreekt van "een onrechtmatig handelen". De advocate geeft aan dat de veroordeelde B. wordt gepresenteerd als dader, maar dat er nog een hoger beroep te wachten staat. Daarmee is volgens haar sprake van een inbreuk op de zogenoemde onschuldpresumptie, het beginsel dat bepaalt dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel bewezen is.

Ook stelt zij dat de documentaire een inbreuk is op de persoonlijke levenssfeer van B.

Het kort geding dient zondagmiddag om 14.00 uur in de rechtbank in Amsterdam.