Journalistenbond doet aangifte tegen Dave Roelvink voor fraude

De Nederlandse Vereniging voor Journalisten onderneemt juridische stappen tegen Dave Roelvink. De zoon van zanger en columnist Dries maakte afgelopen weekeinden filmpjes van de rellen op het Museumplein en deelde deze via Instagram. Hij beloofde maandag op sociale media dat hij vaker "verslag" gaat doen van soortgelijke evenementen.

Roelvink toonde in het bericht dat hij in het bezit is van meerdere politieperskaarten. "Die hebben wij absoluut niet aan hem verspreid", stelt secretaris Thomas Bruning van de NVJ in een interview met De Telegraaf.

Bruning verwijt de socialite valsheid in geschrifte en gaat meerdere stappen tegen Roelvink ondernemen. "We gaan hem civiel aanklagen en dan kijken wat we strafrechtelijk gaan doen", stelt de voorman van de journalistenbond.

Journalisten kunnen bij de NVJ een politieperskaart aanvragen om in geval van grote calamiteiten aan te tonen dat zij pers zijn. Er gaat een uitgebreide screening aan het verstrekken van zo'n pas vooraf. Bij de rellen van afgelopen weekeinde in diverse steden werden talloze journalisten belaagd door boze relschoppers.