Jubileumeditie Cannes maakt zich op voor uitreiking Palm

De 75e editie van het festival van Cannes maakt zich op voor de grote prijsuitreiking. De jury onder leiding van acteur Vincent Lindon maakt zaterdagavond bekend wie er naar huis gaat met de prestigieuze Gouden Palm. Daarnaast worden er acteursprijzen en awards voor beste regie en scenario uitgereikt en zijn er de tweede en derde prijs: de Grand Prix en de Juryprijs.

Het is altijd lastig te voorspellen wat de belangrijkste criteria zijn voor de jury om de prijzen te verdelen. Soms zijn er in de competitie titels waar de critici op het festival duidelijk een voorkeur voor hebben. Maar dat leek dit jaar niet het geval te zijn. Er zijn een paar films met een positieve buzz. Maar er is geen winnaar die bij voorbaat met kop en schouders overal bovenuit steekt.

De Belgische broers Dardenne zouden een record vestigen als zij een Palm winnen voor hun schrijnende immigrantendrama Tori et Lokita, over twee illegale kindjes in Vlaanderen die proberen het hoofd boven water te houden. Nog nooit eerder won een filmmaker drie keer de Palm. De film viel goed bij de critici, net als Close, de film van de Vlaamse regisseur Lukas Dhont. Dhont won vier jaar geleden voor zijn debuut Girl - over een transgender die ballerina wil worden - de hoofdprijs in bijprogramma Un Certain Regard. Close is een hartverscheurend coming of age-drama over de hechte vriendschap tussen twee tienerjongens.

Veteranen

De Zuid-Koreaanse regisseur Park Chan-Wook is een festivalveteraan die de Palm nog nooit won. Zijn romantische misdaadverhaal Decision to Leave viel goed bij de critici. Datzelfde gold voor de ‘body horror’ Crimes of the Future van de 79-jarige regisseur David Cronenberg. De film vertelt over een nabije toekomst waarin menselijke lichamen zich hebben aangepast aan de wereld die alleen nog maar bestaat uit plastic en metaal. Het is de zesde keer dat Cronenberg in competitie draait - hij won nog nooit eerder de Palm.

Een andere film die hoge ogen kan gooien is het Iraanse misdaaddrama Holy Spider van regisseur Ali Abbasi. De film reconstrueert de jacht op een moordenaar die het in 2000 in de Iraanse stad Masshad op vrouwelijke sekswerkers had gemunt. De film viel ook op door een protest op de rode loper waarmee een actiegroep aandacht wilde vragen voor het huiselijk geweld tegen Franse vrouwen.