Jury’s aan zet voor eerste halve finale songfestival

De internationale vakjury's van het Eurovisie Songfestival worden maandag voor het eerst aan het werk gezet. Zij kijken maandagavond mee met de tweede doorloop van de eerste halve finale en geven dan ook direct hun punten.

Zestien landen strijden dinsdag om een van de tien tickets voor de grote finale van zaterdag. Onder meer Hooverphonic voor België en bij de bookmakers goed scorende landen als Malta, Rusland, Litouwen en Oekraïne staan in de eerste halve finale. Hun optredens worden alvast beoordeeld door de jury. De punten tellen dinsdag voor de helft mee, de andere helft wordt bepaald door de stemmen van de tv-kijkers.

Maandag is ook de eerste dag dat er publiek in Rotterdam Ahoy zit. Bij de juryshow zijn in totaal 3500 mensen welkom. Voor de derde doorloop op dinsdagmiddag, de zogeheten familyshow, worden opnieuw de deuren geopend, net als voor de liveshow 's avonds.

De songfestivalfans die er maandagavond bij zijn zien ook het optreden van de Nederlandse inzending Jeangu Macrooy. Een fragment van dat optreden wordt getoond in de liveshow van de eerste halve finale. Dat is ook de show waarin het Nederlandse publiek mag stemmen.