Justitie België: Jan Kooijman stalkte wel, maar hoeft geen straf

De rechter hoeft televisiepresentator Jan Kooijman niet te veroordelen voor stalking en laster, vindt het Belgische Openbaar Ministerie. De Nederlander heeft zich daaraan volgens justitie wel schuldig gemaakt, maar had dat niet door en heeft het daarna goedgemaakt.

Kooijman en zijn opdrachtgever SBS België stonden woensdag terecht voor het belagen van een dierenarts toen ze in 2016 het televisieprogramma Opgejaagd opnamen. Ze zochten de man op omdat hij iemand zou hebben gestalkt en ze hem daarmee wilden confronteren. Maar daarbij hebben ze de dierenarts op hun beurt gestalkt en belasterd, klaagde die. Hij zou herhaaldelijk duidelijk hebben gemaakt dat hij niet voor de camera wilde verschijnen, maar Kooijman en zijn team belden aan met draaiende camera.

Ze beseften echter niet dat ze de wet overtraden, denkt het parket Halle-Vilvoorde. Bovendien hebben Kooijman en SBS de zaak nadien opgelost met de dierenarts, die niet meer om schadevergoeding vraagt. Daarom blijft het wat justitie betreft bij een schuldigverklaring zonder veroordeling. Dat zou betekenen dat de presentator geen straf én geen strafblad krijgt.