Juventus draait financieel slechtste jaar ooit

TURIJN (ANP/RTR) - De Italiaanse voetbalclub Juventus is financieel zwaar getroffen door de coronapandemie en lockdownmaatregelen. Het nettoverlies in het afgelopen boekjaar, dat liep tot en met juni, is meer dan verdubbeld tot bijna 210 miljoen euro. Dat is voor de club uit Turijn het grootste jaarverlies ooit.

Net als andere voetbalclubs zag Juventus zich gedwongen om tal van wedstrijden in lege stadions te spelen. Daardoor konden er geen tickets worden verkocht en liepen de inkomsten stevig terug. Tegelijkertijd had de club wel te maken met extra kosten. Sportief gezien ging het ook niet als gewenst. Het lukte weer niet om ver te komen in de Champions League en in de Italiaanse competitie moest de de club van Oranje-international Matthijs de Ligt genoegen nemen met de vierde plaats.

Juventus denkt in het nieuwe boekjaar financieel nog veel hinder te ondervinden van de virusuitbraak. De Italianen rekenen opnieuw op een "aanzienlijk verlies". Het ziet er naar uit dat het financiële plaatje er pas vanaf volgend seizoen weer echt beter uitziet.

Juventus is niet de enige topclub die door een moeilijke periode gaat. Manchester United, dat vorige maand Cristiano Ronaldo overnam van Juventus, meldde vrijdag eveneens een fors jaarverlies. Omgerekend ging het in Manchester om ruim 100 miljoen euro. De Engelse club zag als gevolg van de coronacrisis niet alleen de inkomsten op en rond wedstrijddagen wegvallen. Ook de commerciële inkomsten werden door de crisis geraakt. De grootste tegenvaller was de hogere uitgave aan belastingen.