Kaag pleit bij Eurogroep voor topbaan ‘bruggenbouwer Menno Snel’

BRUSSEL (ANP) - Menno Snel is een bruggenbouwer en ontstijgt het denken in noord, zuid, oost of west in Europa, zei minister Sigrid Kaag (Financiën) voor een bijeenkomst van de negentien eurolanden (Eurogroep) in Brussel. Dat maakt volgens haar de 51-jarige Snel, oud-staatssecretaris van Financiën en partijgenoot van Kaag, een heel geschikte kandidaat voor de topbaan van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM).

Het ESM, gevestigd in Luxemburg, heeft een opvolger nodig voor de huidige directeur, de Duitse econoom Klaus Regling die begin oktober vertrekt. Het zou in Snels nadeel kunnen zijn dat ook hij uit een noordelijk, 'streng' land komt. Hij heeft concurrentie van drie andere mannen. Luxemburg draagt zijn oud-minister van Financiën Pierre Gramegna voor, Portugal zijn voormalig minister van Financiën João Leão en Italië Marco Buti, topambtenaar economische en financiële zaken bij de Europese Commissie.

Het ESM is een permanent noodfonds dat met leningen eurolanden in zwaar weer te hulp kan schieten, zoals het deed om Griekenland financieel overeind te houden. In de toekomst kan het fonds ook worden ingezet bij de herstructurering en afwikkeling van faillissementen van probleembanken. De negentien Eurogroepleden zijn samen aandeelhouder van het ESM.

Presentatie

De vier kandidaten geven maandag elk een presentatie in de Eurogroep van hun ambities en ook Kaag geeft een toelichting op waarom Snel het volgens het kabinet moet worden. Hij heeft een "aanzienlijke financiële vakkundigheid en de persoonlijke energie en inzet om het ESM naar de toekomst te loodsen", zegt Snel zelf in de vrijgegeven speech voor de Eurogroep. Hij werkte onder meer als bankier, bij pensioenfondsen, als ambtenaar en bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington, waar hij ook namens andere landen optrad.

Het is nog niet zeker dat de Eurogroep er maandag in slaagt een van de vier als de favoriet aan te wijzen. Op 16 juni moet Reglings opvolger tijdens de jaarvergadering van het ESM worden benoemd.