Kaag pleit bij minister Pompeo voor ICC

OVERLAND PARK (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft bij de Amerikaanse minister Mike Pompeo gepleit voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Pompeo kondigde vorige week aan geen visa meer te verstrekken aan medewerkers van het Strafhof die onderzoek doen naar vermeende Amerikaanse oorlogsmisdaden in Afghanistan. Kaag en Pompeo spraken elkaar in een voorstad van Kansas City.

Het Nederlandse kabinet is niet blij met de Amerikaanse stap. ,,We moeten elk moment aangrijpen om onze positie te belichten. Hoe wij hechten aan internationale samenwerking”, aldus Kaag. Pompeo herhaalde zijn standpunt.

De Amerikanen zijn geen lid van de ICC en keren zich vanaf het begin tegen de instelling. Het vreest aantasting van de soevereiniteit. Pompeo dreigde met meer maatregelen tegen het ICC als dat haar koers niet wijzigt.

Het Strafhof bekijkt of Amerikaanse militairen en CIA-agenten betrokken zijn bij foltering van gevangenen in Afghanistan. Het ICC zet het onderzoek voort.