Kaag tegen mannen: spreek je uit tegen seksisme

DEN HAAG (ANP) - D66-lijsttrekker Sigrid Kaag wil de stilte doorbreken die er volgens haar heerst rond seksisme. In een onlinetoespraak voor het Els Borst Netwerk van haar partij zei ze zaterdag dat "seksisme groeit in de voedingsbodem van de stilte. Ik daag alle vaders, kleinzonen, broers, opa’s, zwagers en zonen uit: spreek je uit tegen seksisme. Bevecht het waar je het tegenkomt. Dagelijks. Waar je het ook ziet. Trek een streep in het zand voor je vriendin, voor je zusje, voor je moeder, voor je vrouw en voor je oma."

Volgens Kaag zal de strijd voor gelijkheid pas echt te winnen zijn als mannen aan de zijde van vrouwen staan. Op dit moment speelt seksisme nog altijd een venijnige rol, zegt ze. "Het wordt vrouwen moeilijker gemaakt zich uit te spreken in het publieke debat. Wie zijn mond open doet krijgt een stortvloed van haat terug, met name van de anonieme toetsenbordridders op twitter." De D66-leider blijft ook zelf niet gespaard. Afgelopen tijd was de hashtag #kutkaag trending op Twitter. Daar werd allerlei seksistische en vaak anonieme kritiek op haar geuit.

Kaag wees op een onderzoek van De Groene Amsterdammer in samenwerking met de Universiteit Utrecht. Daarin staat dat 10 procent van alle tweets gericht aan vrouwen haatdragend is. "Welke onsmakelijke woorden daar ook bij worden gebruikt, de boodschap is altijd hetzelfde: praat niet, heb geen mening, en durf er niet voor te staan, want wij weten jou te vinden", aldus Kaag.

Ze benadrukte niet als slachtoffer te spreken. "Hier spreekt iemand die zich verzet. Die normeert namens de politiek, ook in eigen geledingen. Iedere uiting van seksisme - vulgair of subtiel - gebruik ik als brandstof om dichterbij het ideaal te komen van de gelijkheid tussen alle mensen."