Kabinet besluit over doorgaan resterende festivals

Voor de resterende evenementen van de festivalzomer breekt een spannende dag aan. Het kabinet besluit naar verwachting maandag of alle eendaagse festivals na 13 augustus weer mogen doorgaan.

In de komende twee weken zijn alle evenementen zonder zitplaatsen nog verboden. Vorige week kondigde het kabinet aan dat meerdaagse festivals tot 1 september verboden blijven. Daardoor ging er een streep door onder meer Lowlands, Down The Rabbit Hole en Mysteryland. Een besluit voor de eendaagse evenementen moest in eerste instantie wachten tot de 13e maar organisaties drongen erop aan om eerder een beslissing te maken.

Festivalbedrijf ID&T spande samen met tal van organisaties een kort geding aan om duidelijkheid te forceren. De zaak werd vorige week aangehouden nadat het kabinet had aangegeven waarschijnlijk maandag een besluit te nemen. Als ook festivals zonder overnachting tot 1 september worden verboden, zal het kort geding alsnog plaatsvinden.

De bekendste festivals na 13 augustus zijn Dance Valley en Dutch Valley die op respectievelijk 14 en 15 augustus geprogrammeerd staan. Beide organisaties gingen er vorige week gewoon van uit dat de evenementen kunnen doorgaan. De festivals vinden plaats in recreatiegebied Spaarnwoude en trekken doorgaans tienduizenden bezoekers.