Kabinet gaat met Zeeland praten over compensatie mislopen kazerne

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat met Zeeland bekijken wat het kan doen om het mislopen van de marinierskazerne goed te maken. Hoeveel het kabinet daarvoor wil uittrekken, wil staatssecretaris Barbara Visser nog niet zeggen. Voor de zomer moet dat duidelijk worden.

De marinierskazerne in Doorn verhuist niet naar Vlissingen maar naar Nieuw Milligen bij Apeldoorn, bevestigde Visser na afloop van de ministerraad. Dat zal niet eerder dan in 2025 gebeuren.

Het kabinet stelt een speciale gezant aan die met Zeeland moet gaan overleggen over compensatie. De Zeeuwen zijn woedend over het afblazen van de beloofde komst van de mariniers. Visser begrijpt dat wel. "Dat zou ik ook zijn in hun positie."

Leegloop

Toch moest dit besluit vallen, zegt Visser. Ze vreesde voor een leegloop bij het Korps Mariniers als dat naar Zeeland zou moeten verkassen. Ook de angst voor financiële en andere tegenvallers spelen een rol.

Visser erkent dat Defensie steken heeft laten vallen in het getouwtrek over de verhuizing. "We hadden sneller duidelijkheid moeten geven. Dat betreur ik."

Alternatieven

Maar zo'n besluit neem je niet lichtzinnig, beklemtoont ze. Het moest goed onderzocht worden en er moest ook gekeken worden naar een nieuwe locatie. Het departement is vorig jaar op zoek gegaan naar alternatieven voor Vlissingen.

Het afblazen van de verhuizing naar Vlissingen kost tientallen miljoenen, meldde Defensie vorig jaar al. Hoe hoog de rekening precies uitvalt, wil Visser niet zeggen.