Kabinet wil nieuwe sobere opvanglocatie voor kansloze asielzoeker

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil een speciale sobere opvanglocatie voor kansloze asielzoekers. Die groep is vaker betrokken bij overlast. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) had beloofd nog voor de zomer met nieuwe maatregelen te komen.

Maar de plannen voor deze zogenoemde procesbeschikbaarheidslocatie (PBL) moeten nog wel verder worden uitgewerkt, schrijft de bewindsman aan de Tweede Kamer. Wel is hij "concreet in gesprek voor een potentiële locatie".

In een PBL zal sprake zijn van "verscherpt toezicht, sober ingerichte kamers, frequente kamercontroles en middelen worden waar mogelijk verstrekt in natura". Ook moeten asielzoekers steeds beschikbaar zijn voor de procedure.

Wetsvoorstel

Van der Burg komt met meer maatregelen. Hij wil vaker inzetten op vreemdelingenbewaring tijdens de asielprocedure. Ook komt hij nog voor het reces - dat eind volgende week begint - met een wetsvoorstel om uitgeprocedeerde asielzoekers ongewenst te verklaren.

Verder begint een proef bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om overlastgevers vroegtijdig in beeld te krijgen. Ook komt er een team dat locaties gaat ondersteunen waar in korte tijd meerdere incidenten gebeuren.