Kabinet wil zorgfraude ‘fors terugdringen’

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil de komende jaren korte metten maken met boekhoudkundige fouten en fraude in de gezondheidszorg. Zorgverleners kunnen bekende fraudeurs straks onder meer in een 'waarschuwingsregister' laten opnemen, zodat andere aanbieders op hun hoede zijn.

Hoeveel geld voor de zorg in de verkeerde zakken verdwijnt, is onduidelijk. Het gaat om tientallen miljoenen per jaar, maar waarschijnlijk veel meer. Dat hoopt het kabinet terug te dringen met een pakket maatregelen.

Speciale aandacht is er voor de medische specialisten, de ggz, de tandartsen, de wijkverpleging en het pgb. Daar is het risico op fouten en fraude extra groot.

Een aantal al voorgenomen maatregelen moet ook helpen de fraude te verminderen. Zo moeten nieuwe zorgverleners zich straks melden, een vergunning aanvragen, of allebei. Ook worden declaraties die rechtstreeks aan de patiënt zijn gestuurd even scherp gecontroleerd als zorg die wordt gedeclareerd bij de zorgverzekeraar.

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  • Dick Lijnsvelt

    ok ze willen het terugdringen ,blijft er geld over dus volgend jaar word mijn zorgkosten onder de 100 euro per maand? dat is dan toch eerlijk?