Kabinet zet extra gasbaten in om hogere energietoeslag te betalen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet betaalt de extra ophoging van de energietoeslag voor arme huishoudens uit de extra inkomsten die naar verwachting binnenkomen als gevolg van de hoge gasprijzen. Het gaat om een bedrag van 550 miljoen euro, meldt minister Carola Schouten (Armoedebestrijding) aan de Tweede Kamer.

De armste gezinnen krijgen al een compensatie van 800 euro voor de sterk gestegen energierekening. Maar omdat de prijzen van gas en elektriciteit alleen maar verder zijn gestegen en ook de dagelijkse boodschappen snel duurder worden, drong de Tweede Kamer eensgezind aan op meer inkomenssteun voor in ieder geval degenen die dat het hardst nodig hebben.

Het kabinet liet eind vorige week nog weten daar geen kans toe te zien, omdat uitvoeringsinstanties niet nog meer werk aan zouden kunnen. Daarop grepen de gemeenten in. Zij lieten weten het "onverteerbaar" te vinden dat daardoor helemaal niets voor deze groep zou worden gedaan, en boden tandenknarsend aan het dan maar voor het kabinet te gaan regelen.

Gezinnen tot 120 procent van het bestaansminimum krijgen daardoor alsnog 500 euro extra uitgekeerd. Dat kost dit jaar 500 miljoen euro extra. Ook de kosten die de gemeenten maken om het geld bij deze mensen op de rekening te krijgen, naar schatting 50 miljoen euro, zijn voor de rijksoverheid.