Kabinetsdelegatie naar VN-klimaattop in Glasgow

DEN HAAG (ANP) - Naast demissionair premier Mark Rutte gaan ook minister Tom de Bruijn (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en de staatssecretarissen Dilan Yeşilgöz (Economische Zaken en Klimaat) en staatssecretaris Steven van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat) naar de grote VN-klimaatconferentie in het Schotse Glasgow. Op de top, van zondag 31 oktober tot vrijdag 12 november, moeten de landen internationale afspraken maken om de opwarming van de aarde te beperken.

Rutte zal er maandag zijn voor overleg met staatshoofden en regeringsleiders uit de hele wereld, onder anderen de Amerikaanse president Joe Biden en de Canadese premier Justin Trudeau. Grote afwezigen zijn de Chinese president Xi Jinping en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin, tot teleurstelling van veel landen. Zij sturen lagere vertegenwoordigers.

Er staat veel op het spel, omdat door de langdurige uitstoot van broeikasgassen de aarde te warm wordt waardoor het klimaat wereldwijd verandert. Om eerdere afspraken van een maximale stijging van 1,5 procent ten opzichte van pre-industriële tijden te halen, moet volgens wetenschappelijke organisaties de CO2-uitstoot onmiddellijk en grootschalig worden verminderd.

Maandagavond spreekt Rutte jongerenvertegenwoordigers die zich voor het klimaat inzetten. De andere drie bewindspersonen nemen op verschillende dagen deel aan de top.

Dinsdag besluit het kabinet over mogelijke aanvullende coronamaatregelen vanwege de nieuwe opleving van het virus. In de avond volgt een persconferentie.