Kamagurka winnaar Inktspotprijs voor beste politieke tekening

Kamagurka is de winnaar van de Inktspotprijs voor de beste politieke tekening van het afgelopen parlementaire jaar. De Belgische cartoonist krijgt de prijs voor zijn tekening Migranten, die op 18 mei verscheen in NRC Handelsblad.

De winnende prent gaat over de vluchtelingencrisis en de coronamaatregelen, die volgens de jury "op simpele maar heldere en komische wijze zijn gecombineerd". "Waar wij ons hier in Europa druk maken over hoe we naar welk land op vakantie mogen en aan welke voorwaarden we dan moeten voldoen, alles in een poging om zo snel mogelijk weer terug te keren naar het oude normaal, worden aan de buitengrenzen van ons continent vluchtelingen buiten gehouden en wordt van hen verwacht aan dezelfde eisen te voldoen. Alles in één eenvoudige, in stijl direct herkenbare tekening. Cynisch, ironisch, confronterend en toch grappig", zo staat in het juryrapport.

In totaal waren vijf tekeningen genomineerd. Naast Migranten van Kamagurka waren dat We gaan het anders doen van Joep Bertrams, Rapport toeslagenaffaire van Tom Janssen, Qatar van Gorilla en Trump-Selfie van Len Munnik. Munnik won vorig jaar de Inktspotprijs. Hij kreeg die toen voor zijn tekening Alles wordt weer normaal, die verscheen in dagblad Trouw. Munnik won de prijs eerder in 1996.

De Inktspotprijs is dinsdag uitgereikt in Nieuwspoort in Den Haag. De jury bestond uit cabaretier en fotograaf Owen Schumacher, journalist en documentairemaker Sinan Can, journalist en hoofdredacteur Şenay Özdemir, illustrator Sylvia Weve en hoogleraar Nederlandse taal- en letterkunde Lotte Jensen.