Kamer korter in debat over coronacrisis

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer debatteert donderdag opnieuw over de coronacrisis. Voor het eerst is daar ook minister Martin van Rijn (Medische Zorg) bij. De spreektijd van de Kamerleden is ingekort na kritiek op de ellenlange coronadebatten van de afgelopen weken.

Bij het debat van vorige week woensdag werd toenmalig minister Bruno Bruins onwel. Hij maakte erg lange dagen als minister die de bestrijding van het coronavirus coördineerde. Hij trad de volgende dag af. Voormalig PvdA-staatssecretaris Van Rijn heeft de portefeuille Medische Zorg overgenomen. Vicepremier Hugo de Jonge coördineert de corona-aanpak.

Beide nemen deel aan het debat, samen met premier Mark Rutte. Het debat zal vooral gaan over de maatregelen die het mogelijk maken boetes uit te delen aan mensen die zich niets aantrekken van de adviezen. Ook de verwarring rond het besluit over evenementen en scholen komt aan de orde.

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) debatteerde woensdag met de financieel specialisten van de fracties over het economische steunpakket van het kabinet. Ook donderdag zal het over de economie gaan. Een uur voor de aftrap van het debat publiceert het Centraal Planbureau scenario's over de mogelijke effecten die de coronacrisis op de economie zal hebben.