Kamer: sta vaccinatie-eis bij kinderopvang toe

DEN HAAG (ANP) - Kinderdagverblijven moeten van ouders kunnen eisen dat kinderen zijn ingeënt tegen ziektes als mazelen, als voorwaarde om toegelaten te worden. Dat willen VVD en D66 mogelijk maken. De beide regeringspartijen hebben de steun van een Kamermeerderheid.

Het kabinet voelt vooralsnog niets voor zo'n maatregel en hoopt nog steeds de daling van het aantal kinderen te keren door ouders beter voor te lichten. Over de kwestie hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in het regeerakkoord niets afgesproken.

Een toelatingseis is momenteel niet toegestaan, maar daar wil VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff verandering in brengen. ,,Ik kan er met mijn pet niet bij dat die daalt’’, zegt Dijkhoff over de vaccinatiegraad in Nederland. Hij vindt het eigenlijk ,,te absurd voor woorden dat de overheid maatregelen zou moeten nemen zodat ouders hun kinderen basaal beschermen. Maar als gezond verstand minder wordt gebruikt, zullen we toch moeten kijken of we in ieder geval kunnen zorgen dat je kind geen gevaar loopt op een opvang.''

D66 wacht niet op het kabinet en wil de maatregel vanuit de Tweede Kamer regelen. Kamerlid Rens Raemakers komt zelf met een wetsvoorstel. Dat kan in ieder geval rekenen op de steun van CDA, SP en PvdA.

0 Reacties Doe mee met de discussie →