Kamer vol vragen na deal van VS en Turkije

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer zijn blij met het tijdelijke staakt-het-vuren in het noorden van Syrië. Maar ze vragen zich af hoe het verder moet. De Turkse president Recep Erdogan en de Amerikaanse vicepresident Mike Pence kwamen de rustperiode donderdag overeen.

Het Turkse leger viel het noorden van het buurland vorige week binnen. Het wil de Koerdische YPG-militie uit het grensgebied verdrijven en daarna een bufferzone van zo'n 30 kilometer opzetten. De Turken gaan hun militaire operatie vijf dagen opschorten zodat de YPG zich kan terugtrekken.

De verklaring van Pence en Erdogan geeft "hoop", aldus Sven Koopmans (VVD). "Maar het is makkelijker een eenzijdige wapenstilstand af te kondigen dan te implementeren", twitterde hij. Hij vraagt zich daarbij af "hoe je een wapenstilstand kan afspreken zonder de tegenpartij" erbij te betrekken.

Reacties CDA en SP

Het bestand is goed, stelt Martijn van Helvert (CDA). Hij denkt dat Turken hun posities in Noord-Syrië gaan versterken en na vijf dagen niet zullen vertrekken.

Volgens Sadet Karabulut van de SP is een pauze in de strijd "het minste wat moet gebeuren". Turkije moet zich volgens haar volledig terugtrekken uit het noorden van Syrië.