Karlsson aan de basis 4-1-zege AZ bij Groningen

GRONINGEN (ANP) - Jesper Karlsson heeft zaterdag bij zijn rentree na vier maanden blessureleed meteen weer laten zien hoe belangrijk hij is voor AZ. De ploeg van trainer Pascal Jansen won de uitwedstrijd tegen FC Groningen met 4-1 en de Zweedse international speelde daarbij een hoofdrol.

Al na 3 minuten opende Dani de Wit de score. Hij schoot raak nadat Groningen-doelman Michael Verrips een schot van Karlsson niet onder controle had gekregen. In de 19e minuut scoorde de Zweed zelf. Dat deed hij nadat Tijjani Reijnders de bal had ontfutseld van Laros Duarte. Uit de daaropvolgende voorzet schoot Karlsson de bal beheerst in de verre hoek.

Doelpuntenmaker De Wit verdween in de 38e minuut naar de kant vanwege een hamstringblessure. Zijn vervanger was Riechedly Bazoer. Die zag Ricardo Pepi kort voor rust de marge verkleinen. De Amerikaan ging door op een lange bal van Neraysho Kasanwirjo, won een duel met AZ-verdediger Sam Beukema en schoot uit de draai raak.

Kleedkamer

Karlsson, van wie niet werd verwacht dat hij 90 minuten zou spelen, bleef na de rust in de kleedkamer achter. Hij werd vervangen door zijn landgenoot Mayckel Lahdo.

In de 61e minuut bracht de 18-jarige Milos Kerkez, inmiddels Hongaars international, de marge weer op twee. Hij rondde af na een pass van Reijnders. Kort voor tijd maakte Lahdo er nog 1-4 van.

AZ heeft nu 20 punten en passeert in ieder geval PSV op de ranglijst.