Keeper Hongarije: we hebben niets te zeggen over regenboogkleuren

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De Hongaarse doelman Peter Gulacsi heeft in aanloop naar het inmiddels beladen duel met Duitsland verklaard dat de spelers van Hongarije niets over het verbod op regenboogkleuren in het stadion van München te zeggen hebben. "Dat is een beslissing van de UEFA. Wij spelers kunnen daar niets aan doen, wij hebben daar niets over te zeggen", zei de 31-jarige doelman van RB Leizig.

De Europese voetbalbond verbood eerder dat het stadion woensdag in de regenboogkleuren verlicht mag zijn tijdens de EK-wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije. De UEFA wees een verzoek van het stadsbestuur af, omdat het in dit geval om een politieke boodschap gaat. Het initiatief was vooral een protest tegen een onlangs in het Hongaarse parlement aangenomen wet, die verbiedt om homoseksualiteit en het veranderen van sekse te 'promoten' onder jongeren tot 18 jaar.

"Iedereen weet hoe ik over de wereld denk", zei Gulacsi. De doelman had zich in februari al nadrukkelijk uitgesproken voor gelijke rechten en had de inperking van rechten van seksuele minderheden in zijn land bekritiseerd.

Marco Rossi, de bondscoach van de Hongaren, zei ook dat er in zijn kleedkamer nooit over politiek wordt gesproken en dat het team altijd heeft laten zien dat ze iedereen en alles respecteren.

Een voorstel van de UEFA dat het stadion zich op andere dagen zoals 28 juni of tussen 3 en 9 juli hult in regenboogkleuren, data waarop in Duitsland protesten en parades worden gehouden tegen discriminatie en voor diversiteit, werd door de burgemeester van München Dieter Reiter weggewuifd.