Kelderman nog net niet in roze leiderstrui in Giro

PIANCAVALLO (ANP) - Wilco Kelderman is zondag in de vijftiende etappe van de Ronde van Italië rozetruidrager João Almeida tot op 15 seconden genaderd. De kopman van Sunweb finishte in skioord Piancavallo als tweede achter de Brit Tao Geoghegan Hart van Ineos-Grenadiers. Het was een zware bergrit met een slotklim van ruim 14 kilometer. Almeida, de Portugees van Deceuninck - Quick-Step, finishte als vierde op 35 seconden van Kelderman.

Andere favorieten, zoals de Italianen Vincenzo Nibali en Domenico Pozzovivo, verloren veel tijd. De Australiër Jai Hindley, de ploegmaat die Kelderman tot de streep bijstond, klom naar de derde plaats in het algemeen klassement. Zijn achterstand op Almeida bedraagt een kleine 3 minuten. Geoghegan Hart maakte ook een sprong en staat nu vierde, ook nog net binnen de 3 minuten.

Maandag is de tweede rustdag van deze Giro, daarna volgt een aantal zware bergritten. De Ronde van Italië eindigt volgende week zondag met een individuele tijdrit in Milaan.

Lange vlucht

De rit kende een lange vlucht van elf renners, van wie de Italiaan Giovanni Visconti op jacht ging naar punten voor het bergklassement. De renner van het kleine Vini Zabù slaagde in zijn opzet en mag dinsdag in de bergtrui verder. Voor de dagzege kwam het elftal tekort. Richting Forcella de Pala Barzana, de voorlaatste klim van de dag, voerden de ploegen Sunweb en Deceuninck - Quick-Step het tempo op. De Australiër Rohan Dennis, vooral bekend als tijdrijder, kwam nog wel als eerste boven en begon met zo'n 2 minuten voorsprong op de groep met Almeida en Kelderman aan de slotklim.

Op 10 kilometer onder de top zette Sunweb aan, met nog vier renners in de eerste groep. Hindley en zijn land- en ploeggenoot Chris Hamilton reden voor Kelderman uit in een tempo waarmee ze alle vluchters passeerden, terwijl van de klassementsrenners de Deen Jakob Fuglsang en de Italianen Nibali en Pozzovivo al snel niet meer mee konden. Met nog 7 kilometer werd het ook Almeida te veel. Alleen de jonge Brit Geoghegan Hart en Kelderman konden tempomaker Hindley nog volgen. Almeida beperkte de schade, maar verloor meer op Kelderman dan hij zaterdag (16 seconden) had gewonnen. De vraag is hoe lang de 22-jarige Portugees de komende week in de bergen de zeven jaar oudere Kelderman kan volgen.