Keoma Aidhen: ‘kleurplaat’ Jasmine met eigen ervaringen inkleuren

Keoma Aidhen noemt het "een droom" om de rol van prinses Jasmine te mogen spelen in de Nederlandse versie van de musical Aladdin. Zondag gaat de voorstelling in première in het AFAS Circustheater in Scheveningen. In gesprek met het ANP geeft de musicalactrice aan hoe ze haar eigen draai geeft aan het personage dat al door zoveel anderen is vormgegeven.

De rol van Jasmine, een prinses die zich los wil weken van het strenge paleisregime van het fictieve Agrabah, lijkt Keoma op het lijf geschreven. "Het personage staat heel dicht bij me", zegt Keoma. "Ze is een super sterke vrouw die haar volk leidt en zichzelf vragen stelt als waarom er mensen in armoede moeten leven. Ik zie daarin heel veel overeenkomsten met mezelf."

Bovendien sprak de kledingkeuze van de Disney-prinses Keoma als kind al aan. Dat maakt dat ze deze rol mag spelen voor haar extra leuk. "Ik vond het cool dat Jasmine een broek aan had", lacht ze. "En dat die blauw was, want dat is mijn lievelingskleur."

Van de regie mocht Keoma de prinses "als een sterke vrouw" neerzetten. Dat doet ze dan ook graag, mede met de ervaring en inspiratie die ze bij vorige voorstellingen op heeft gedaan. "Iedere acteur geeft een eigen smaakje mee aan een personage. Ik neem mee wat ik bij die andere shows heb gezien." Op die manier kleurt Keoma, zoals ze het zelf zegt, met haar "eigen ervaringen" een "kleurplaat" van het personage in.