Khalid Kasem: Iedereen wil een Peter zijn

Iedereen wil een Peter R. De Vries zijn. Dat stelde Khalid Kasem donderdag tijdens het besloten afscheid van de misdaadjournalist in Theater Carré. RTL Boulevard, waar De Vries als expert aan verbonden was, zond donderdag delen van de herdenking uit.

"Peter was de persoon die we stiekem heel graag wilden zijn, maar waarvoor we de moed ontberen", stelde de advocaat met wie De Vries samenwerkte. "Vier decennia op de barricaden staan vindt zijn weerslag in de stukken die hij geschreven heeft. Maar het is nog meer zichtbaar in de mensen die hier zitten. Het laatste sprankje hoop zijn is geen dankbare taak, maar een enorme verantwoordelijkheid. Die droeg Peter met verve."

Kasem was donderdag de ceremoniemeester van het afscheid. "De schok en de afschuw begint plaats te maken voor het besef dat Peter er niet meer is. En er nooit meer zal zijn. Het besef dat een groot mens ons tegen zijn zin in heeft moeten verlaten." De advocaat stelde het fijn te vinden dat het verdriet rond het overlijden van De Vries de afgelopen dagen breed werd gedragen in de Nederlandse samenleving.