Kick Out Zwarte Piet demonstreert in Volendam

VOLENDAM (ANP) - Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is in Volendam om daar te demonstreren tegen Zwarte Piet en "structureel racisme" in het dorp. De demonstranten trokken volgens woordvoerder Jerry Afriyie met twee bussen naar het Noord-Hollandse dorp. Er zijn enkele tientallen demonstranten die veel lawaai maken.

Er zijn veel Volendammers op de been, van wie een enkeling met eieren gooit. De politie is aanwezig en houdt de groepen uit elkaar. Rond 13.00 uur begeleidde de politie alle demonstranten weer terug hun bussen in. Ook die werden bekogeld met eieren en met de voorraad van de oliebollenkraam op het plein. Vanuit de bevolking gooide iemand met vuurwerk.

"Hoewel er in de afgelopen tien jaar van de campagne Zwarte Piet is Racisme veel bereikt is, en we voorzichtig hoopvol zijn, zijn er in Nederland nog steeds pekken waar racisme niet tot nauwelijks benoemd of bestreden wordt", staat in een verklaring van de actievoerders.

Eerder gelastte KOZP een demonstratie in Volendam af. Ze wilden daar toen demonstreren bij de sinterklaasintocht. Volgens Afriyie liet de burgemeester de nacht ervoor weten dat de intocht niet door zou gaan. KOZP zag daarop af van demonstreren, maar kwam er later achter dat er wel een "soort parade" in Volendam aan de gang was.