Kieslijsten tellen meer vrouwen en kandidaten van kleur

AMSTERDAM (ANP) - De meeste politieke partijen hebben minstens 40 procent vrouwen op hun kieslijsten voor de komende Kamerverkiezingen gezet. Trouw meldt dat op basis van een eigen analyse. De krant bekeek de lijsten van negen partijen.

CDA, ChristenUnie en D66 komen met 40 procent vrouwen, SP en PvdA met 45 en 50 procent, terwijl de Partij voor de Dieren en GroenLinks zelfs 60 procent vrouwen op verkiesbare plaatsen hebben staan. Dat wil meestal zeggen: bij de eerste twintig op de lijst. Bij de VVD staan in de top-vijf vier vrouwen. De SGP komt als enige met een lijst van alleen mannen. Van Forum voor Democratie en PVV is nog geen lijst bekend.

De nieuwe Tweede Kamer krijgt ook meer kleur, aldus Trouw. Bij de meeste partijen heeft tussen de 15 en 35 procent van de verkiesbare kandidaten een niet-westerse achtergrond. De PvdA is koploper, maar ook de VVD heeft bijna 15 procent multiculturele kandidaten op de lijst. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het huidige gemiddelde in de hele Tweede Kamer.

De trend geldt niet voor alle partijen. Zowel de SGP als de Partij voor de Dieren heeft niet één kandidaat met een multiculturele achtergrond.